Баланс інтересів у процесах реінтеграції: системний аналіз та управлінські виклики для України в умовах війни - Калашник, Н. С. (Ефективність державного управління, 2024)
Здійснено комплексний аналіз викликів, що постають перед Україною в процесі реінтеграції деокупованих територій, зокрема у сфері врегулювання конфлікту інтересів між представниками органів центральної влади на місцях, органами місцевого самоврядування та населенням. Визначено основні чинники, що впливають на ефективність реінтеграційної політики, включно з адміністративно-правовими аспектами, економічними стимулами та соціальними чинниками. Досліджено потенційні ризики, пов'язані з домінуванням військових адміністрацій на початковому етапі реінтеграції, необхідністю налагодження партнерства між державним, приватним і громадянським секторами, а також із процесами відновлення довіри до інституцій державної влади. Закцентовано увагу на правових засадах реінтеграції, що містять нормативно-правове регулювання відновлення державного управління, розподілу повноважень між різними рівнями влади та створення механізмів для уникнення конфліктів інтересів. Проаналізовано виклики щодо застосування економічних стимулів, спрямованих на підтримку місцевого бізнесу, залучення інвестицій і створення робочих місць як необхідної умови забезпечення стійкості реінтеграційного процесу. Окремо розглянуто соціально-психологічні аспекти, що стосуються адаптації громадян, які залишалися в окупації або були змушені переселитися, а також заходів, спрямованих на їхню соціальну реінтеграцію. Застосовано методологію системного аналізу, що охоплює критичне дослідження наукових джерел, нормативно-правових актів та міжнародних рекомендацій з реінтеграції постконфліктних територій. Запропоновано механізми ефективного державного управління реінтеграційними процесами, включно з формуванням інституційного підґрунтя для координації дій між органами влади та місцевими громадами. Перспективи подальших досліджень охоплюють розроблення інституційних моделей врегулювання потенційних конфліктів у процесі реінтеграції, аналіз ефективності стимулятивних економічних програм, розширення правових механізмів соціальної адаптації та дослідження механізмів управлінського консенсусу в контексті багаторівневого врядування.