Нормативно-правове забезпечення державно-приватного партнерства (на основі країнового досвіду): виклики, перспективи та інноваційні підходи - Оліярник, В. В.; Бірюшов, Д. М. (Ефективність державного управління, 2024)
Проаналізовано сучасний стан нормативно-правового та інституційного забезпечення сфери державно-приватного партнерства (ДПП) в Україні, визначено ключові виклики та відповідні причинно-наслідкові зв'язки. Показано, що надійна законодавча база та політика ДПП мають першочергове значення для розвитку сектору ДПП. Стабільне та передбачуване законодавче та регуляторне середовище дає змогу залучати інвестиції в проєкти ДПП і додатково закладає основу для успішного завершення ДПП. Застосовано порівняльний аналіз кількості та якості проєктів ДПП в Україні та інших країнах. На підставі аналізу моделей ДПП та регуляторного ландшафту зроблено висновок про необхідність покращення ландшафту довіри та відповідальності учасників ДПП, зокрема за допомогою вдосконалення механізмів гарантій. Підкреслено унікальність сфери ДПП, яка полягає у неочевидній кореляції досконалості правової бази та успішності імплементації ДПП, а також випереджальному характері розвитку моделей ДПП стосовно законодавчої бази. Також наголошено на критичній ролі інституціонального середовища, відсутність якого призводить до сповільненого прийняття рішень та труднощів у досягненні домовленостей, серйозних розбіжностей у розумінні розподілу ризиків між партнерами та неприйнятних для учасників фінансових умов.