Аналіз наявних практик та процесів взаємодії органів національної поліції із громадськістю - Куривчак, С. В. (Ефективність державного управління, 2024)
Розглянуто теоретичні основи та наявний дискурс у сфері взаємодії органів поліції із громадськістю. Проаналізовано сучасний стан та ключові проблеми практичної парадигми функціювання Національної поліції України, виявлено системні причини цих проблем. На основі системного та структурно-функціонального підходу досліджено концепцію Community Policing, як зв'язок, який дає змогу громаді та правоохоронним органам спілкуватися, співпрацювати та працювати разом, щоб побудувати більш безпечну та турботливу спільноту. Однак громадська поліцейська діяльність пов’язана з унікальним набором проблем, які проаналізовано під час формулювання рекомендацій щодо напрямів покращення взаємодії органів Національної поліції України із громадськістю. Продемонстровано, що перехід до орієнтованої на задоволення запитів і пріоритетів громадянської спільноти у правоохоронній діяльності поліцейських органів з їхньою переорієнтацією на надання сервісно-правової допомоги у захисті прав, свобод, законних інтересів громадян разом з розвитком інститутів громадської самоорганізації та контролю розширює ефективність заходів щодо запобігання та припинення протиправних дій.