Принцип публічності як основа прийняття управлінських рішень зі сталого розвитку - Медуна, Б. Л. (Ефективність державного управління, 2024)
Проаналізовано принцип публічності як ключового інструмента прийняття управлінських рішень у контексті досягнення цілей сталого розвитку. Наголошено на важливості прозорості у формуванні та впровадженні політики для забезпечення стійкого розвитку, а також досліджено, як публічність сприяє ефективнішому захисту навколишнього середовища. Окрему увагу приділено питанням посилення участі громадськості у формуванні державної та корпоративної політики. Завдяки відкритому доступу до інформації громадяни отримують можливість впливати на прийняття рішень, що сприяє досягненню соціальної рівності та зменшенню нерівності. Автор також розглядає вплив директиви ЄС про корпоративну звітність щодо сталого розвитку на діяльність бізнесу. Директива стимулює підприємства дотримуватися принципів прозорості, що, своєю чергою, підвищує довіру зацікавлених сторін та забезпечує стабільність ринку. Публічність розглянуто як інструмент стимулювання корпоративної відповідальності та впровадження стійких практик у бізнесі. Проте також проаналізовано виклики, пов'язані із цим принципом: зростання адміністративного навантаження та витрат, а також ризики можливого зловживання розкритою інформацією. Висвітлено значення публічності як засобу зміцнення довіри між усіма учасниками процесу сталого розвитку та наголошено на нагальній потребі балансу між прозорістю й економічною ефективністю управління. Обґрунтовано, що публічність є основою довіри та підзвітності, що сприяє сталому розвитку бізнесу. Наголошено, що впровадження в управлінську практику бізнес-структур стандартів публічності потребує збалансованого підходу: підтримки для малого бізнесу, мінімізації витрат і захисту від можливих ризиків. Встановлено, що дослідження впливу публічності на соціальні та екологічні інновації можуть відкрити нові перспективи для досягнення Цілей сталого розвитку, посилюючи зв'язок між публічністю, корпоративною відповідальністю та сталим розвитком.