Ключові реформи публічного управління в галузі шкільної освіти України в умовах війни - Калашник, Н. С.; Корінченко, Х. С.; Близнюк, М. Б.; Поворозник, В. В. (Ефективність державного управління, 2025)
Розглянуто вплив реформ у сфері публічного управління на систему шкільної освіти за умов війни. Окремо закцентовано на нових підходах до управління закладами освіти, що зумовлені змінами в законодавстві та специфікою війни. Визначено основні завдання, що постали перед органами управління освітою: забезпечення безпеки учнів, адаптація навчальних планів до умов воєнного часу, інтеграція нових технологій для дистанційного навчання. Важливою частиною дослідження є аналіз ефективності сучасних методів управлінських рішень, застосування цифрових платформ для організації навчального процесу та навчання за умов обмежених ресурсів. Також розглянуто ключові організаційні зміни в управлінні освітою, які сприяють підтримці стабільності навчального процесу за умов кризи. У контексті постійних загроз та нестабільності, зумовленої війною, важливим чинником стало формування гнучкої моделі управління освітнім середовищем. Така модель передбачає децентралізацію управлінських рішень, підвищення автономії шкіл та активну участь місцевих громад у забезпеченні освітніх потреб. У статті наголошено на зростанні ролі директорів закладів освіти як кризових менеджерів, які повинні швидко приймати рішення щодо евакуації, організації укриттів, переходу на змішане або повністю дистанційне навчання. Особливу увагу приділено питанням психолого-педагогічної підтримки учасників освітнього процесу. За умов війни зростає потреба в упровадженні програм емоційної підтримки учнів і вчителів, що також є викликом для управлінської системи. Реформа публічного управління передбачає створення механізмів міжвідомчої співпраці, зокрема між органами освіти, охорони здоров'я та соціального захисту, з метою комплексного реагування на потреби дітей. Окремо розглянуто приклади успішного впровадження цифрових рішень, таких як платформи для онлайн-навчання, електронний документообіг, системи моніторингу якості освіти. Визначено, що інноваційні інструменти управління не лише забезпечують безперервність освітнього процесу, а й сприяють підвищенню його ефективності навіть за надзвичайних умов. На завершення, автори підкреслюють, що реформування публічного управління в освіті має ґрунтуватися на принципах стійкості, адаптивності та людяності. Лише за таких умов можливо забезпечити якісну освіту для кожної дитини, незалежно від місця перебування та обставин.