Теоретичні засади дослідження організаційних та правових механізмів розвитку системи управління персоналом в органах місцевого самоврядування - Ванівська, О. І.; Тупіс, А. І. (Ефективність державного управління, 2025)
Розглянуто організаційні та правові засади розвитку системи управління персоналом в органах місцевого самоврядування. Наголошено на значущості дослідження засад і ключових особливостей формування та розвитку системи управління персоналом на сучасному етапі розвитку державної служби. Закцентовано на існуванні нерозривного зв'язку між ефективністю реформи державного управління та результативністю впроваджених змін в органах місцевого самоврядування, а також якістю управління людськими ресурсами в державних органах та органах місцевого самоврядування. Проаналізовано нові законодавчі підходи до управління персоналом в органах місцевого самоврядування. Розглянуто елементи системи управління персоналом органів державного управління. Здійснено ґрунтовний аналіз нормативно-правового забезпечення служби в органах місцевого самоврядування. Окреслено актуальні питання формування та розвитку системи управління персоналом в органах місцевого самоврядування, які стосуються належного планування, забезпечення навчання для посадових осіб із адаптацією до умов воєнного часу, необхідності ухвалення нормативно-правових актів; оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування. Зазначено ключову роль децентралізації відповідальності за розвиток професійних компетенцій працівників на місцевому рівні як необхідної умови подальшого успішного розвитку місцевого самоврядування в Україні. Проаналізовано поточний стан розвитку місцевого самоврядування в Україні з огляду на зростання важливості формування сталого потенціалу компетентного персоналу, здатного ефективно розробляти, оцінювати та впроваджувати державну політику. Акцентовано увагу на важливості врахування складності процесу підготовки кваліфікованих фахівців і створення кадрового резерву за умов сьогодення.