Роль центрів надання адміністративних послуг у забезпеченні сталого розвитку територіальних громад: акцент реформ децентралізації та модернізації у період правового режиму воєнного стану в Україні - Олефіренко, О. В.; Коновалець, В. Р. (Ефективність державного управління, 2025)
Розглянуто роль Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів) як важливого елементу удосконалення функціонування територіальних громад за умов реформ децентралізації в Україні. ЦНАПи, як складова частина місцевого самоврядування, мають суттєве значення для забезпечення доступності, прозорості та ефективності адміністративних послуг для громадян, а також для зміцнення довіри до органів місцевої влади. Одним із ключових аспектів ефективної діяльності ЦНАП є інтеграція інноваційних підходів у надання послуг, що сприяє оптимізації роботи адміністративних органів та покращенню взаємодії із громадянами. Особливу увагу приділено аналізу діяльності відділу ЦНАП Комарнівської міської ради, що є прикладом практичної реалізації зазначених принципів. У процесі аналізу діяльності ЦНАП було виявлено низку позитивних змін, зокрема впровадження електронних послуг, що дозволяє значно скоротити годину оброблення запитів та підвищити рівень задоволення громадян від взаємодії з органами місцевого самоврядування. Також акцентовано увагу на важливості відкритості та прозорості процесів, що здійснюються у ЦНАП, зокрема через публікацію інформації про послуги, терміни їх надання та стан розгляду запитів. Досліджено основні напрями розвитку ЦНАП, серед яких визначено покращення інфраструктури, удосконалення кадрового складу та впровадження сучасних інформаційних технологій. На основі цього окреслено рекомендації щодо підвищення ефективності роботи ЦНАП у контексті зміцнення спроможності місцевого самоврядування за рахунок децентралізації та модернізації у період правового режиму воєнного стану. Рекомендації охоплюють розширення спектра послуг, удосконалення організаційних процесів, підвищення кваліфікації працівників та забезпечення більшої доступності послуг для маломобільних груп населення. Ці заходи можуть стати основою для покращення якості життя громадян та забезпечення сталого розвитку територіальних громад за умов децентралізації.