Трансформація парадигми інформаційної безпеки в публічному управлінні через зростання загроз кіберпростору - Гончарук, Ю. В. (Ефективність державного управління, 2025)
Розглянуто питання безпеки та захисту інформації як складових частин національної безпеки держави. Безпека держави визначається стійкістю основних сфер життєдіяльності до небезпечних, дестабілізаційних інформаційних впливів стосовно інтересів держави. Стрімкий розвиток інформаційної сфери зумовлює появу принципово нових загроз інтересам суспільства, держави та її національній безпеці. Актуальність проблеми полягає в тому, що інформація є об'єктом маніпуляції за умов воєнного стану. Забезпечення національної безпеки є одним з фундаментальних факторів впливу на діяльність держави з метою усунення загроз шляхом розвитку національної індустрії сучасних інформаційних технологій та впровадження їх у всі сфери життєдіяльності держави та суспільства. Витік інформації загрожує роботі органів влади та критичної інфраструктури, оскільки може бути використаний ворогом для подальших атак. З'ясовано, що всі інформаційні системи, вимоги до захисту яких закріплено у законодавстві України, мають бути захищені згідно з національними та міжнародними стандартами. Державні інформаційні ресурси потрібно обробляти із застосуванням комплексної системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю. Підтвердження відповідності комплексної системи захисту інформації здійснюють за результатами державної експертизи. Таку експертизу проводять з урахуванням галузевих вимог і норм інформаційної безпеки. Акцентовано увагу на тому, що захист інформації – це процес забезпечення конфіденційності, цілісності і доступності даних та інформаційних ресурсів. Це охоплює різноманітні заходи та технології, спрямовані на захист інформації від несанкціонованого доступу, модифікації, втрати, знищення. Здійснено аналіз кіберзлочинів під час воєнного стану. Запропоновано розглядати інформаційну безпеку та захист інформації як комплекс заходів, спрямованих на забезпечення безпеки держави в інформаційному просторі, а також на захист інформації від незаконного доступу, використання.