Концептуальні підходи до стратегічного прогнозування у публічному управлінні - Духневич, О. В. (Ефективність державного управління, 2025)
Досліджено концептуальні підходи до стратегічного прогнозування у системі публічного управління як інструмента адаптивного реагування на виклики радикальної невизначеності та глобальних трансформацій. Систематизовано підходів до стратегічного прогнозування, здійснено їх критичний аналіз у контексті сучасних викликів, а також обґрунтовано механізми впровадження ефективних моделей прогнозування в українську управлінську практику. Методологічну основу дослідження становить поєднання теоретичного аналізу, систематизації, порівняльного та проблемно-орієнтованого підходів, що дали змогу критично осмислити та зіставити концептуальні моделі стратегічного прогнозування. Інформаційна база ґрунтується на міждисциплінарних джерелах – наукових публікаціях і звітах провідних вітчизняних та міжнародних інституцій. Результати дослідження охоплюють класифікацію основних підходів – пошукового, нормативного, системного, комплексного та адаптивного – із порівняльною характеристикою їх переваг, обмежень і сфер доцільного застосування. Зроблено висновок про те, що стратегічне прогнозування має функціонувати не як окремий елемент, а як інтегральна частина стратегічного циклу публічного управління. Визначено пріоритети подальшого розвитку сфери прогнозування в Україні, враховуючи кадрову підготовку, цифрову трансформацію та інституційну модернізацію. Здійснено внесок у розвиток управлінського мислення нового типу – далекоглядного, системного та адаптивного до складних викликів майбутнього.