Корупційні контекстуальні бар'єри наповнення бюджету в аспекті загроз національної безпеки - Мік, Т. Б. (Ефективність державного управління, 2025)
Розглянуто питання впливу корупції на процес формування бюджету та її роль як загрози національній безпеці держави. Корупцію у сфері фінансів розглядають не лише як фактор економічної нестабільності, а й як пряму загрозу політичній та соціальній стабільності, що підриває легітимність державної влади, а також послаблює обороноздатність країни за умов зовнішніх і внутрішніх викликів. Акцентовано увагу на тому, що корупційні прояви у сфері державних фінансів істотно знижують ефективність податкового адміністрування, сприяють ухиленню від сплати податків, непрозорому використанню бюджетних коштів та знижують рівень довіри громадян до державних інституцій. Визначено ключові корупційні бар'єри на етапах бюджетного процесу - від планування надходжень до їхнього розподілу та використання. Окреслено основні корупційні чинники, які перешкоджають наповненню бюджету України, а також оцінено їхній вплив на фінансову, економічну та соціальну безпеку держави. Недоотримання бюджетних надходжень через корупційні схеми, тіньову економіку, зловживання посадовців та неефективність антикорупційних механізмів створює системну загрозу для фінансової безпеки та зменшує спроможність держави реагувати на зовнішні та внутрішні виклики. Унаслідок дослідження запропоновано низку рекомендацій з мінімізації впливу корупції на бюджетну систему. Наголошено на важливості посилення антикорупційної інституційної спроможності, прозорості діяльності органів влади та посадових осіб.