Сутність та особливості процесів цифрової трансформації в державних і місцевих організаціях - Oliinyk, M. O. (Ефективність державного управління, 2025)
У роботі було розглянуто сутність і особливості функціонування процесів цифрової трансформації в державних і місцевих організаціях. Проаналізовано основні виклики цифровізації, зокрема застарілість нормативно-правової бази, фрагментованість інформаційних систем, недостатній рівень цифрової грамотності державних службовців та обмеженість міжвідомчої інтеграції. Виявлено ключові аспекти цифрової трансформації, серед яких автоматизація адміністративних процесів, розвиток електронного урядування та забезпечення кібербезпеки. Актуальність дослідження. Масштабна цифровізація державного управління є невід'ємною частиною сучасних реформ, однак її реалізація супроводжується значними організаційними та технічними викликами. Відсутність єдиної цифрової політики, розриви між інформаційними системами та недостатня нормативна адаптація створюють бар'єри для впровадження інноваційних технологій. Дослідження є актуальним, оскільки визначає ключові напрями удосконалення цифрового врядування та забезпечення ефективності державного управління. Методи. У дослідженні використано системний аналіз для комплексного вивчення взаємозв'язків між технологічними, організаційними та нормативними факторами цифровізації. Застосовано структурно-функціональний метод для визначення ключових компонентів цифрової трансформації, контент-аналіз нормативно-правових актів для оцінки регуляторного забезпечення, а також експертний метод для визначення основних ризиків та обмежень цифрового розвитку. Результати. Встановлено, що цифрова трансформація є багаторівневим процесом, який охоплює правові, організаційні та технологічні зміни. З'ясовано, що відсутність єдиної інформаційної екосистеми ускладнює інтеграцію цифрових сервісів у державному управлінні. Охарактеризовано основні напрями цифровізації, серед яких автоматизація управлінських процесів, розвиток міжвідомчої взаємодії та формування єдиних стандартів електронного документообігу. Проаналізовано нормативно-правові акти, що регулюють цифрову трансформацію в Україні, та виявлено їхні недоліки, зокрема недостатню координацію між державними органами та низький рівень імплементації цифрових стратегій. Запропоновано шляхи оптимізації цифрової трансформації шляхом удосконалення регуляторної бази, розвитку цифрових компетенцій державних службовців та впровадження комплексного підходу до цифрового врядування.