Економічні та маркетингові засади управління бізнесом онлайн-курсів вивчення іноземних мов - Максимець, О. В.; Ковць, Ю. В. (Ефективність державного управління, 2025)
Розглянуто, що володіння іноземною мовою та вміння вільно нею користуватися є невід'ємною складовою частиною будь-яких робочих процесів і особливо це проявляється в управлінській сфері та маркетингу. Виявлено, що мову розглядають як інструмент, що потрібний як для комунікації зі закордонними колегами, так і для полегшення сприйняття інформації із нових джерел, допомагає у різнобічному розвитку та освіті працівників, підтверджує їх професіоналізм, конкурентоспроможність серед інших кандидатів на посаду та підвищує цінність окремого робітника для компанії. З'ясовано, що важливість оволодіння іноземною мовою неодмінно породжує попит на курси із її вивчення, які можна розглядати не лише як освітній проєкт, а й перспективну бізнес-ідею. Маркетинговий та конкурентний аналіз показав, що за належного планування, імплементації та залучення зацікавлених сторін (стейкголдерів) запропонована ідея повинна приносити дохід, водночас збільшуючи пропозицію, а відтак конкуренцію послуг на ринку освіти нового покоління. Унаслідок дослідження було виявлено, що успішність бізнес-проєкту курсів чи школи із вивчення іноземних мов може залежати від таких факторів, як: охоплення ринку та цільової аудиторії, відповідність наданих послуг потребам і запитам клієнтів, їх методика та застосування інноваційних способів викладання та подачі освітнього матеріалу, рівень кваліфікації працівників та їх взаємодія зі студентами, а також детальне вивчення своїх суперників та пошук своїх сильніших сторін. Зважаючи на високий попит на вивчення іноземних мов в Україні, було висунуто кілька гіпотез: надання послуг з їх викладання є пропорційно високим; новачки у цій сфері бізнесу часто не можуть запропонувати щось нове на фоні досвідченіших компаній; не враховують кореляції викладацького потенціалу із доходами школи. Результати оцінювання окремого кейсу вказали, що за оптимального використання наявних ресурсів та розуміння функціоналу освітнього середовища бізнес-проєкти є успішними. Виявлено, що в освітніх проєктах важливими є в короткостроковому періоді отримані доходи (економічна складова), основані на співпраці з клієнтами (маркетингова складова), які відіграють вирішальну роль. Водночас у довгостроковому періоді мають бути враховані ще дві важливі складові – викладач/тічер (соціальна складова) та зміни у правовому полі (інституціональна складова).