Стратегічний маркетинг – запорука ефективного управління підприємством - Матвеєв, М. Е.; Шведюк, Ю. В.; Молодняк, Н. В. (Ефективність державного управління, 2025)
Описано наукові підходи до визначення понять «маркетинг» і «маркетингова діяльність». Досліджено основні елементи системи управління маркетинговою діяльністю підприємства, зокрема суб'єкт та об'єкт управління, принципи, методи, інформаційне забезпечення. Розглянуто ключові рівні та перспективні тенденції розвитку ринкових відносин в Україні, які безпосередньо впливають на маркетингову діяльність підприємства. Охарактеризовано складові частини та основні характеристики базової маркетингової стратегії підприємства: сегментація ринку; позиціонування продукції на ринку; вибір ринків збуту; вивчення основних конкурентів; прийняття рішення. Визначено перелік першочергових заходів, необхідних для успішної реалізації стратегії та підвищення конкурентоспроможності підприємства. Обґрунтовано ключові показники ефективності (key performance indicators, KPI) діяльності підприємства (прибуток, вартість, дохід, продажі за регіонами, задоволеність клієнтів, загальний показник ефективності, коефіцієнт обороту працівників, задоволеність працівників) та виокремлено основні етапи впровадження КРІ на підприємстві. Запропоновано схему розроблення маркетингової стратегії підприємства, яка охоплює: формування плану маркетингу, дослідження портрету клієнта, визначення маркетингових цілей, пошук інструментів для їхньої реалізації, проведення аудиту для виявлення наявних резервів і реалізація управлінських рішень. Обґрунтовано алгоритм реалізації маркетингової стратегії просування товарів чи послуг, який складається з таких основних етапів: опис товару чи послуги, обґрунтування цінової політики, поширення інформації про компанію, дослідження цільової аудиторії, продаж продукції, взаємодія з клієнтами, зворотній зв'язок.