Напрями використання польського досвіду для стимулювання енергоефективності житлового будівництва в Україні - Матвіїшин, Є. Г. (Ефективність державного управління, 2025)
Розглянуто актуальні питання державного стимулювання енергоефективності в житловому будівництві України з урахуванням досвіду Республіки Польща. Підкреслено, що житловий сектор є одним із найбільших споживачів енергії, тому його модернізація має важливе значення для підвищення енергетичної безпеки, соціального комфорту населення та досягнення кліматичних цілей держави. За умов інтеграції України до європейського простору ключовим завданням є адаптація національної нормативно-правової бази до вимог ЄС, зокрема директив у сфері енергоефективності будівель. Проаналізовано польську модель регулювання, яка поєднує законодавчі ініціативи, інституційну реформу та фінансові механізми підтримки, зокрема через державні програми "Чисте повітря", "Моє тепло", "Мій струм". Вони сприяють масовому впровадженню енергоощадних технологій через гранти, субсидії та пільгові кредити для громадян. Проведено порівняння польських програм із українськими ініціативами – "Теплі кредити", "Енергодім", "ВідновиДІМ" і "ГрінДІМ". Виявлено спільні риси та відмінності, що дає змогу окреслити напрями вдосконалення вітчизняної системи стимулювання енергоефективності житлового будівництва. Окремо наголошено на потребі розвитку інституційної інфраструктури, формуванні центрів енергоефективності на регіональному рівні, запровадженні обов'язкової енергетичної сертифікації житлових будівель і реалізації інформаційно-освітніх кампаній. Підкреслено, що польський досвід є особливо корисним для України в умовах післявоєнної відбудови та має практичну цінність для уникнення енерговитратних практик. Зроблено висновок, що використання польської моделі дасть змогу Україні сформувати цілісну стратегію стимулювання енергоефективності житлового будівництва, яка поєднуватиме законодавчі, фінансові та організаційні інструменти, сприятиме скороченню енергоспоживання, зменшенню викидів парникових газів і підвищенню якості життя населення.