Аналіз ролі та впливу громадськості на роботу поліції у кризових ситуаціях у країнах Європейського Союзу - Оліярник, В. В.; Куривчак, С. В. (Ефективність державного управління, 2025)
Встановлення гармонійних відносин між поліцією та громадою є важливим фактором у просуванні модернізації діяльності у сфері громадської безпеки, пов'язаної зі здійсненням повноважень, ціннісними орієнтаціями та основною місією правоохоронних органів, включаючи кризові ситуації та ситуації катастроф. Громадськість у Європейському Союзі істотно впливає на роботу поліції у кризових ситуаціях, підтримуючи громадську довіру та легітимність, надаючи важливу інформацію та співпрацюючи, а також беручи участь у забезпеченні готовності суспільства до дій та вирішення проблем. Цей досвід є дуже цінним для України за умов сучасних суспільних викликів, включаючи ті, що зумовлені війною. Ґрунтуючись на наративному огляді та конструктивістській парадигмі дослідження, стаття досліджує патерни ролі та впливу громадськості на практику діяльності поліції в ЄС, спираючись на аналіз даних конкретних кейсів та теоретичні положення стейкхолдерського підходу. Результати дослідження демонструють доцільність розроблення парадигми спільного створення цінностей у поліцейській діяльності у кризових ситуаціях, особливо в рамках громад.