Інструменти протидії відмиванню коштів в екосистемі криптоактивів - Акімова, Л. М.; Акімов, О. О. (Ефективність державного управління, 2025)
Розглянуто типології відмивання грошей з використанням криптоактивів та контрзаходи, що вживають зобов'язані суб'єкти з фінансового моніторингу. Виділено основні незаконні методи відмивання грошей на етапах розміщення, нашарування та інтеграції коштів. Зокрема, на етапі розміщення криптоактиви купуються за готівку, жертви вносять кошти на криптогаманці злочинців, а також використовуються фінансові мули. Типовими методами нашарування є заплутані перекази віртуальної валюти між кількома криптогаманцями, використання програм для змішування коштів, купівля-продаж приватних монет та використання невзаємозамінних токенів, що ідентифікують право власності на цифровий об'єкт. Для інтеграції використовується обмін криптоактивів на фіатну валюту або купівля фізичних активів з високою ринковою вартістю за криптоактиви. Проаналізовано методи протидії легалізації віртуальних активів як на національному рівні, так і на рівні суб'єктів звітності. Встановлено, що основним інструментом ефективної боротьби з відмиванням грошей через віртуальні активи є ліцензування постачальників послуг, пов'язаних з обігом криптоактивів, та надання їм статусу первинного суб'єкта фінансового моніторингу. Такий статус вимагає від операторів ринку криптоактивів застосовування заходів належної перевірки клієнтів та моніторингу транзакцій, що значно ускладнює відмивання грошей на всіх трьох етапах. Досліджено поведінкові моделі, в яких звітні установи у сфері фінансового моніторингу можуть використовувати методи на основі правил та інструменти аналітики блокчейну для виявлення підозрілих транзакцій з криптоактивами. Проведено оцінювання чинних законодавчих вимог до постачальників послуг віртуальних активів в Україні. Встановлено, що українська законодавча база щодо боротьби з відмиванням грошей в екосистемі криптоактивів відповідає світовій практиці. Разом з тим наголошено на наявності значної регуляторної прогалини, пов'язаної з відсутністю нагляду за надавачами послуг з використанням криптоактивів з боку суб'єктів державного фінансового моніторингу.