Управління аукціонною торгівлею деревиною: проблеми та перспективи ціноутворення - Муравйов, Ю. В.; Максимець, О. В. (Ефективність державного управління, 2025)
У динамічно мінливому економічному середовищі аукціонна торгівля деревиною є однією з ключових платформ, що забезпечує прозоре та ефективне відчуження лісових ресурсів. Проаналізовано чинники, які впливають на управління аукціонною торгівлею необробленої деревини (круглих лісоматеріалів) в Україні, реалізованої через механізми відкритих торгів. Увагу зосереджено на ідентифікації системних проблем ціноутворення, що перешкоджають повноцінному функціонуванню ринку, та розробленні стратегічних перспектив для його вдосконалення. Сучасна система аукціонної реалізації часто стикається з низкою викликів. До них належать недостатня прозорість на деяких етапах формування стартової ціни, що може призводити до потенційного спотворення ринкової вартості лотів. Актуальною є проблема інформаційної асиметрії між продавцями (лісовими господарствами) та покупцями (переробними підприємствами), яка ускладнює об'єктивне оцінювання купівельної спроможності та реального попиту. Крім того, на ціноутворення істотно впливають логістичні витрати, що виникли через військові дії на території України, та регіональні особливості доступу до сировини, що створює диспропорції у цінах на аналогічні сорти деревини в різних частинах країни. Важливим напрямом є також розширення кола учасників аукціонів, зокрема, через справедливий ринковий доступ для малих та середніх підприємств. Наголошено на необхідності державного регулювання для запобігання ціновим змовам та моніторингу індикаторів світових ринків деревини, які мають слугувати орієнтиром для встановлення внутрішніх цін. Результати дослідження спрямовані на створення більш прозорого, конкурентного та економічно обґрунтованого механізму аукціонного ціноутворення через ухвалення відповідних управлінських рішень, що в остаточному підсумку сприятиме максимізації доходу від використання лісових ресурсів.