Координація та взаємодія органів державної влади і органів місцевого самоврядування для забезпечення національної безпеки і стійкості - Олефіренко, О. В. (Ефективність державного управління, 2026)
Розглянуто координацію та взаємодію органів державної влади та місцевого самоврядування у забезпеченні національної безпеки та стійкості України, зокрема за умов сучасних глобальних і внутрішніх викликів. Підкреслено, що національна система стійкості є важливою складовою реформ у сфері безпеки та оборони, а також у сфері державного управління. Враховуючи стратегічні зобов'язання України в рамках європейської та євроатлантичної інтеграції, важливо розробити системні засади для забезпечення взаємодії органів влади різних рівнів, створити механізми координації та чітко визначити повноваження і відповідальність. Окремо наголошено на необхідності впровадження комплексного підходу до інтеграції національних систем безпеки, а також на важливості ефективної співпраці між державними органами, місцевими громадами, бізнесом і громадянським суспільством. Проаналізовано механізми взаємодії органів державної і місцевої влади за умов кризових ситуацій та визначено основні проблеми у їхньому функціонуванні. Дослідження показує, що для підвищення ефективності національної системи стійкості потрібно удосконалити законодавче та організаційне забезпечення у сфері національної безпеки, а також розвивати практики, що дають змогу швидко реагувати на загрози. Виявлено, що стійкість є ключовим фактором у забезпеченні стабільності і розвитку держави, особливо за умов змін клімату, пандемій, економічних криз та військових конфліктів. У статті також запропоновано рекомендації з покращення координації між органами влади та зміцнення спроможностей національної системи стійкості для подолання кризових ситуацій та швидкого відновлення країни.