Розроблення комплексної системи класифікації організацій у контексті здійснення зв'язків з громадськістю - Серант, М. А. (Ефективність державного управління, 2026)
Сучасна організаційна діяльність перебуває під посиленим впливом громадського контролю, що вимагає переоцінки того, як організації, класифіковані за розміром та суспільним впливом, керують своїми стратегіями зв'язків з громадськістю (PR) та комунікацій. Розглянуто складну взаємодію між розміром організації, суспільним впливом та корпоративною відкритістю, як детермінантами стратегічної функції та операційної ефективності відділу зв'язків з громадськістю. Спираючись на літературу, опубліковану з 2020 р., це дослідження створює нову класифікаційну систему, яка виходить за межі традиційних галузевих моделей та охоплює аспекти прозорості та соціальної відповідальності. Дослідження узагальнює кількісні дані, включаючи розподіл бюджету на зв'язки з громадськістю відносно розміру та зростаючу тенденцію звітності про суспільний вплив, з якісними висновками щодо фокусу діяльності у сфері зв'язків з громадськістю. У дослідженні визначено, що існує чітка кореляція, за якої: менші організації часто виділяють непропорційно більший відсоток свого загального бюджету на зв'язки з громадськістю, тоді як високо відкриті організації стратегічно надають пріоритет проактивному контентному/цифровому зв'язку з громадськістю та взаємодії із зацікавленими сторонами, а не реактивному кризовому менеджменту. Доведено, що роль відділу зв'язків з громадськістю еволюціонує від простої комунікації до критичної функції стратегічного управління, де прозорість та кількісно вимірний вплив на суспільство мають першочергове значення для діяльності організації та її довгострокового успіху. Ця робота забезпечує теоретичну та емпіричну основу для фахівців зі зв'язків з громадськістю та науковців для орієнтування в сучасному комунікаційному середовищі.