Бухгалтерський облік, оподаткування та звітність у системі забезпечення сталого розвитку підприємств: історичні аспекти та сучасні тенденції - Чабанюк, О. М.; Лобода, Н. О. (Ефективність державного управління, 2026)
Здійснено комплексний аналіз впровадження принципів сталого розвитку в систему бухгалтерського обліку, оподаткування та звітності підприємств. Дослідження обґрунтовує, що сучасна система обліку вже не обмежується лише фіксацією фінансових операцій, а стає стратегічним інструментом управлінської підтримки. Вона здатна забезпечити всебічне інформаційне забезпечення для прийняття рішень та оцінки впливу діяльності підприємств на економічні, соціальні та екологічні аспекти згідно з ESG-критеріями (Environmental, Social, Governance). Визначено роль ESG-підходів у трансформації традиційного бухгалтерського обліку, зокрема через розширення облікової інформації та облік витрат на екологічні, соціальні та управлінські програми підприємства. Розглянуто вплив ESG на оподаткування, зокрема можливості застосування податкових пільг і стимулів для екологічно та соціально відповідальних проєктів, а також управління податковими ризиками в умовах інтеграції фінансових і нефінансових показників. Актуальними є питання формування ефективної ESG-звітності, яка дає змогу українським підприємствам демонструвати вплив своєї діяльності на економічне, соціальне та екологічне середовище. У статті підкреслюється важливість адаптації українськими підприємствами міжнародних стандартів ESG, зокрема через гармонізацію національного регулювання з європейськими та міжнародними вимогами. Одним з основних викликів є відсутність чітких національних стандартів, що ускладнює процес інтеграції ESG-підходів на рівні середніх та малих підприємств. Зазначено також важливість інвестування в освіту та підготовку фахівців у сфері обліку, оподаткування та звітності, що є необхідним для ефективної реалізації ESG-стратегій. Отримані результати свідчать, що інтеграція фінансових і нефінансових показників у єдину систему обліково-аналітичного забезпечення управління сприяє підвищенню прозорості, достовірності та стратегічної цінності інформації, оптимізації використання ресурсів та формуванню довгострокової стійкості підприємств. Запропоновані підходи дають змогу формувати високоякісну, надійну та порівнянну ESG-звітність, яка відповідає сучасним вимогам бізнес-середовища, міжнародним стандартам та очікуванням широкого кола користувачів інформації.