Організаційно-правові механізми реалізації державно-приватного партнерства на регіональному рівні - Оліярник, В. В.; Бірюшов, Д. М. (Ефективність державного управління, 2026)
Досліджено роль державно-приватного партнерства як ключового інструменту залучення інвестицій у процесі відбудови України за умов значного дефіциту державних фінансових ресурсів. Обґрунтовано, що масштаби потреб у відновленні, які істотно перевищують обсяги національного валового внутрішнього продукту, зумовлюють необхідність активного залучення приватного сектору. Розкрито сутність державно-приватного партнерства, його основні принципи функціонування та переваги, зокрема економію часу, оптимізацію витрат, підвищення якості інфраструктури, впровадження інновацій і розподіл ризиків між учасниками. Проаналізовано сучасний стан реалізації проєктів державно-приватного партнерства в Україні, для якого характерні низька частка успішно впроваджених договорів, а також значна кількість нереалізованих або призупинених ініціатив. Визначено ключові проблеми розвитку цієї сфери, серед яких – складність процедур, недостатня інституційна спроможність органів влади, недосконалість механізмів захисту інвесторів і недостатній рівень прозорості. Окрему увагу приділено аналізу нормативно-правового забезпечення державно-приватного партнерства, зокрема новому законодавству, спрямованому на спрощення процедур підготовки та реалізації проєктів, розширення сфер їх застосування та впровадження гібридних моделей фінансування. Висвітлено роль органів державної влади та спеціалізованих інституцій у забезпеченні функціонування механізму державно-приватного партнерства, а також необхідність підвищення їх інституційної спроможності. Зроблено висновок, що ефективний розвиток державно-приватного партнерства в Україні можливий за умови вдосконалення правового регулювання, зміцнення інституційної бази, активізації взаємодії з міжнародними партнерами та впровадження сучасних підходів до управління інфраструктурними проєктами, що сприятиме пришвидшенню процесів відбудови та сталому розвитку держави.