Децентралізація та розвиток центрів надання адміністративних послуг в Україні - Олефіренко, О. В. (Ефективність державного управління, 2026)
Досліджено сучасні тенденції децентралізації публічної влади в Україні та розвиток системи надання адміністративних послуг, зокрема функціонування центрів надання адміністративних послуг. Обґрунтовано, що спроможна територіальна громада є базовою основою ефективного місцевого самоврядування, а ЦНАП виступають ключовим інструментом забезпечення доступності та якості адміністративних сервісів. Водночас встановлено, що наявна система їх фінансування залишається недостатньо ефективною, що особливо загострюється за умов воєнного стану та обмежених місцевих бюджетів. Проаналізовано нормативно-правові засади реформи децентралізації. Доведено, що попри позитивні результати реформи, зберігаються проблеми розмежування повноважень між рівнями влади, фінансової спроможності громад та нерівномірності регіонального розвитку. Особливу увагу приділено необхідності вдосконалення механізмів формування вартості адміністративних послуг і запровадження економічно обґрунтованого адміністративного збору. Визначено, що чинна система адміністративних платежів не забезпечує покриття реальних витрат на утримання ЦНАП, що створює ризики для їх стабільного функціонування. Підкреслено необхідність ухвалення Закону України "Про адміністративний збір" як інструменту фінансової стабілізації системи адміністративних послуг. Окремо розглянуто роль цифровізації у трансформації ЦНАП, підвищенні ефективності управління та розширенні доступу громадян до електронних сервісів. Зроблено висновок, що подальший розвиток системи адміністративних послуг потребує комплексного поєднання фінансових, інституційних і цифрових механізмів, а також узгодження державної політики у сфері децентралізації з євроінтеграційними пріоритетами України.