Виклики деінституалізації галузі туризму та рекреації у глобальному та регіональному вимірах - Карманський, А. К. (Ефективність державного управління, 2026)
Досліджено сучасні виклики розвитку туризму та рекреації у глобальному й регіональному вимірах, що зумовлені кризовими явищами, високою невизначеністю зовнішнього середовища, цифровою трансформацією та структурними змінами попиту і пропозиції на туристичному ринку. Обґрунтовано, що для сучасної туристичної індустрії характерна підвищена вразливість до безпекових, економічних, політичних і соціальних ризиків, водночас демонструючи значну адаптивність і здатність до швидкого відновлення після криз. Особливу увагу приділено процесам деінституціалізації туристичного ринку, які проявляються у зменшенні ролі традиційних інституцій та переході до мережевих, платформних і цифрових моделей організації туристичної діяльності. Проаналізовано вплив цифровізації на трансформацію туристичних послуг, що забезпечує персоналізацію туристичного продукту та спрощення процесів його формування і реалізації. Окреслено особливості розвитку туризму за умов криз, які спричинили істотні втрати інфраструктури, але водночас стали каталізатором структурних змін і впровадження нових моделей управління галуззю. Виявлено просторову трансформацію туристичних потоків із концентрацією внутрішнього туризму в безпечніших регіонах. Визначено, що перспективи відновлення та розвитку туристично-рекреаційної сфери пов'язані з цифровою модернізацією управління, інституційними реформами, впровадженням єдиних реєстрів та розвитком інвестиційних і рекреаційних проєктів. Підкреслено важливість комплексного підходу до формування нового туристичного ландшафту України на засадах інноваційності, сталості та конкурентоспроможності.