Стійкість як концептуальний фокус сталого розвитку публічного управління за умов політико-правових трансформацій та гібридних загроз - Лавний, А. В. (Ефективність державного управління, 2026)
Обґрунтовано роль концепції сталого розвитку як політичної інновації, що зумовила принципові зміни політико-правового поля, економічного ландшафту та глобальних гуманістичних сенсів сучасності. Стійкість аргументовано як концептуальний фокус сталого розвитку та імператив його екологічного виміру. Визначено емпіричну основу стійкості та ефективності екологічного управління. Екосистемний підхід розглянуто у професійному дискурсі публічних службовців крізь призму очікуваних ефектів та ризиків його впровадження в управлінські практики. На основі аналізу результатів проведеного автором соціологічного опитування доведено існування у публічних службовців чітко артикульованого запиту на формування певного комплексу компетентностей для роботи на основі екосистемного підходу. Наголошено на необхідності включення до цього комплексу, зокрема: системного та стратегічного мислення, екологічної свідомості та правової грамотності, міждисциплінарних знань, навичок аналітики та прогнозування, діджитал-компетентностей, уміння працювати в мережі й налагоджувати партнерства. Екосистемний підхід аргументовано як доцільний та ефективний шлях досягнення цілей сталого розвитку за умов протистояння іноземній агресії, еколого-економічних та політико-правових трансформацій і криз різного походження в Україні.