Цифрова трансформація лісового врядування в ЄС та Україні: інституційні зміни, економічні ефекти та екологічний декаплінг - Луців, Н. Г.; Чухна, П. В.; Сохецька, А. В. (Ефективність державного управління, 2026)
Досліджено цифрову трансформацію лісового врядування в Європейському Союзі та Україні крізь призму інституційних змін, економічної ефективності та екологічної стійкості. Обґрунтовано, що цифровізація лісового сектору виходить за межі технологічної модернізації та набуває ознак системної інституційно-економічної трансформації, яка змінює механізми управління природними ресурсами, структуру трансакційних витрат і принципи регуляторного контролю. Узагальнено європейські та українські підходи до цифрового лісового врядування та оцінено економічні ефекти цифровізації за умов європейської інтеграції. Методологічну основу становлять системно-структурний, інституційний, порівняльний та економіко-математичний підходи. Формалізацію впливу цифровізації здійснено на основі виробничої функції та інституційної моделі трансакційних витрат. Установлено, що цифрові технології (геоінформаційні системи, дистанційне зондування Землі, електронний облік деревини, системи простежуваності та просторові дані) формують модель управління на основі даних, яка забезпечує підвищення прозорості та доступності інформації, скорочення витрат координації та контролю, оптимізацію логістики ланцюгів постачання та детінізацію ринку деревини. Емпіричною основою перевірки положень моделі слугують дані публічного звіту голови Державного агентства лісових ресурсів України за 2025 рік, які відображають результати функціонування лісового сектору за умов інституційних та цифрових трансформацій. Встановлено, що чистий прибуток АТ "Ліси України" зріс на 176 %, а податкові надходження до бюджетів усіх рівнів – на 73 %. Отримані результати узгоджуються з теоретичними положеннями моделі щодо підвищення економічної ефективності та зниження трансакційних витрат під впливом цифровізації та інституційних змін, а також можуть свідчити про наявність ефекту екологічного декаплінгу.