Особливості логістики при здійсненні міжнародної торгівлі органічною продукцією - Дідович, І. І.; Клепанчук, О. Ю.; Юрків, Н. М.; Маліновська, М. В. (Ефективність державного управління, 2026)
Проаналізовано сучасні тенденції розвитку міжнародної торгівлі органічною продукцією та їх вплив на логістичні процеси. Виявлено, що зростання глобального попиту на органічну продукцію зумовлює необхідність удосконалення логістичних систем, зокрема з урахуванням вимог до якості, безпечності та відстеження продукції. Встановлено, що специфіка логістики органічної продукції полягає у потребі дотримання суворих стандартів сертифікації, забезпеченні безперервного холодового ланцюга та використанні сучасних цифрових технологій. З'ясовано, що ключовими тенденціями розвитку ринку є стабільне зростання обсягів, географічна диверсифікація попиту та посилення регуляторних вимог. Охарактеризовано особливості логістичних ланцюгів органічної продукції, які включають багаторівневу структуру, відокремлення потоків та підвищені вимоги до документації. Проаналізовано роль сертифікації та визначено основні міжнародні органи сертифікації. Встановлено, що системи відстеження є ключовим елементом забезпечення якості продукції та контролю її руху від виробника до споживача. Виявлено значний вплив цифровізації на логістичні процеси, зокрема через використання блокчейн-технологій, IoT та автоматизованих систем управління. Проаналізовано основні проблеми логістики органічної продукції, серед яких високі витрати, складність дотримання стандартів, ризики псування та митні бар'єри. Встановлено, що підвищення ефективності логістики можливе за рахунок впровадження інноваційних технологій, оптимізації логістичних ланцюгів та гармонізації міжнародних стандартів. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці моделей оптимізації логістичних процесів та оцінці економічної ефективності інновацій у сфері міжнародної логістики органічної продукції.