Інституціональні проблеми безпеки та оборони ЄС у контексті розширення співробітництва з Україною - Каляєв, А. О.; Шаповал, О. М. (Ефективність державного управління, 2022)
Розглянуто проблеми функціонування та розвитку наднаціональних інституцій Європейського Союзу (далі – ЄС) у сфері безпеки та оборони на фоні змін військово-політичної ситуації у світі. Проаналізовано діяльність безпекових структур, визначено їх організаційно-правовий статус та обсяг завдань із забезпечення обороноздатності ЄС. Охарактеризовано їх повноваження стосовно національних систем безпеки та оборони. Розкрито основні напрямки забезпечення інституціональної стійкості оборонних структур у контексті зміни позиції Сполучених Штатів Америки (далі – США) як основи військової могутності Північноатлантичного альянсу (далі – НАТО) та охарактеризовано можливості створення Європейського оборонного союзу. Доведено, що ЄС необхідно кардинально переглянути свої підходи до забезпечення безпеки передусім у сфері взаємодії збройних сил країн-членів при проведенні спільних операцій і їх ресурсного забезпечення. Встановлено, що для України розвиток автономних наднаціональних європейських оборонних структур відкриває можливість для додаткового поглиблення співпраці із ЄС і паралельного посилення обороноздатності.