Вплив функціонування агломерацій на діяльність суб’єктів господарювання - Матвіїшин, Є. Г.; Горпинюк, З. С. (Ефективність державного управління, 2021)
Проаналізовано вітчизняний і зарубіжний досвід формування та функціонування агломерацій та їх вплив на національну економіку. Виявлено, що загалом чинник входження міст до агломерацій позитивно впливає на діяльність суб’єктів господарювання, середню заробітну плату, обсяги податків на доходи фізичних осіб, що припадають на одного жителя. Проте показник кількості зареєстрованих у містах суб’єктів господарювання не може бути використаний для оцінювання впливу функціонування агломерацій на економіку, особливо якщо виключити з аналізу дані про обласні центри, які в Україні є центрами агломерацій.