Оподаткування лісогосподарських підприємств України у контексті збалансованого землекористування - Дребот, О. І.; Паляничко, Н. І.; Данькевич, С. М. (Ефективність державного управління, 2021)
Обґрунтовано залежність збалансованого використання сільськогосподарських земель від оптимального оподаткування лісогосподарських підприємств, що потребує державного регулювання. На підставі результатів дослідження запропоновано основні напрями реформування податкової політики у лісовій галузі України. Зазначено, що оптимальне оподаткування є ефективним економічним інструментом функціонування фінансово-економічного механізму забезпечення збалансованого використання лісових земель. Зауважено, що є необхідність перерозподілу напрямків та обсягів фінансових потоків у галузі використання лісових земель, що вимагає відповідних змін до податкового законодавства. Доведено, що економічні методи необхідно розглядати як органічне доповнення до регуляторних, таким чином найбільший позитивний ефект приносить всебічне залучення всієї системи фінансово-економічного механізму. Підсумовано, що застосування світового досвіду та трансформація системи оподаткування лісових земель в Україні як одного з найважливіших економічних інструментів фінансово-економічного механізму забезпечення збалансованого землекористування повністю розкриє потенціал цього інструменту.